Oostelbeers

Oostelbeers


Tussen Eindhoven en Tilburg ligt het plaatsje Oostelbeers. Daar in dat rustige dorpje woont Sjef Wiersma, de man die meer heeft betekend voor de muzikale en literaire vorming van generaties Brabanders dan menig muziekschool of centrum voor kunstzinnige vorming.
Sjef stond jarenlang op de markt in Tilburg, Eindhoven en Nijmegen met een oude Citroën HY vol boeken en muziek. De Open Dicht Bus kon je ook aantreffen bij festivals (de Bikse Fiste!), concerten en literaire evenementen. De bus vormde een eiland van bezinning in de harde jaren 80. Een kleine oase van menselijke openheid. De missie van een man die niet alleen kon genieten van poëzie, literatuur en muziek, maar ook als geen ander vol enthousiasme erover wist te vertellen. En dat altijd zonder opdringerig of drammerig te worden.
Thuis in een aan zijn huis gebouwde schuur had Sjef zijn 'fonoteek': de platenuitleen Kereweerom. Ik ben er jarenlang naartoe gegaan. Honderden platen heb ik geleend en beluisterd. Altijd wist Sjef wel iets op te merken als je met een stapeltje bij hem kwam om mee te nemen. "Als je die goed vind, moet je dat ook eens proberen." of "Ja, die helemaal te gek.". Iets wat begonnen was als een manier om goedkoop muziek te verkrijgen op cassette, werd na enige tijd écht een ontdekkingstocht. Een wonderlijke kennismaking met de meest uiteenlopende prachtige, mysterieuze en soms ook afschuwelijke muziek. En dat was precies zoals Sjef het had bedoeld.

Ook ontdekt daar bij het open haardvuur van Sjef, heb ik Nick Drake. Mooie gevoelige liedjes.


De week is om, de challenge is gehaald. 7 dagen met liedjes waarvan de titels de 7 dagen van de week bevatten. Maar ik zal over muziek en persoonlijke mijmeringen blijven posten op Muziekleven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Comsat Angels - After The Rain (1982)

Big Star - Holocaust (1975)